Vandaag debatteert Wybren van Haga over de toekomst van Europa. BVNL ziet die toekomst somber in, als het zo doorgaat. De EU lijkt een bodemloze put te worden. Er moet altijd maar meer in. BVNL is bang dat Nederland niets meer overhoudt.
Collectivistische, Europese staat
Op 9 mei is de Conferentie voor de Toekomst van Europa. BVNL maakt zich zorgen over de voorstellen die er voor die toekomst op de Europese tekentafel liggen. Van het opheffen van het vetorecht en meer zeggenschap voor het Asielagentschap, tot een Europees minimum loon en belastingharmonisatie. Het zijn niet de minste zaken die straks misschien wel volledig in handen van de EU liggen en die grote invloed zullen hebben op het leven van de burgers in Nederland. BVNL vraagt zich dan ook af: wat is eigenlijk het doel van deze conferentie? Worden we hier nu een collectivistische, Europese staat ingerommeld? Bestaat Nederland straks goed beschouwd niet meer?
Riekt naar totalitarisme
De EU ontwikkelt zich als rupsje-nooit-genoeg, die zich gestaag door onze autonomie heen knaagt, maar zich geenszins lijkt te ontpoppen tot een mooie vlinder. Zij wil altijd maar meer, meer, meer. Meer invloed, meer zeggenschap, meer macht. De IPCR, een regeling om een acute crisis aan te pakken, moet opeens permanent worden gemaakt. Niet alleen bij een acute crisissituatie, maar een crisisorganisatie voor altijd. Er wordt een Europees leger uit de grond gestampt, waar Nederlandse militairen aan uitgeleend moeten kunnen worden. En dan komt er ook nog een Europese mediawet, de zogenaamde ‘Media Freedom Act’, die burgers ‘betrouwbare informatie’ moet gaan verschaffen. Dit proeft wat BVNL betreft helemaal niet als vrijheid, maar riekt vooral naar totalitarisme.
Poll bij de koffie-automaat
Onlangs werd met veel bombarie een burgerconsultatie aangekondigd, waarin Nederlanders konden aangeven hoe zij denken over de EU. Het eindrapport was getiteld ‘Onze kijk op Europa’. Met ‘ons’ wordt bedoeld ‘de’ Nederlander. Maar BVNL weet zeker: heel veel mensen voelen zich helemaal niet senang bij de EU-doctrine. En dan zijn er twee mogelijke conclusies: of de kritische geluiden mochten niet prominent in dat rapport, of het onderzoek is niet representatief. Je kunt net zo goed een poll houden op social media, of bij de koffie-automaat op een willekeurig kantoor. De resultaten zijn net zo betrouwbaar.
De Britten waren zo gek nog niet door de handdoek in de Europese ring te gooien. Voor hen heeft het niet slecht uitgepakt, wij zijn degenen die het nakijken hebben. Bedrijven die omzet verliezen door de Brexit worden zogenaamd gecompenseerd middels een internationaliseringsprogramma, maar alleen als zij zaken doen in de EU. Maar weet een ondernemer niet zelf het beste waar hij zijn product kan afzetten? Alles lijkt al helemaal beklonken; van de Europese krijgsmacht, tot de Europese gezondheidspas. De tentakels van de Europese Unie houden ons in een steeds verstikkender wordende wurggreep, waar we ons straks misschien niet meer aan weten te ontworstelen. BVNL wil niet nog meer macht naar de EU en al helemaal niet in deze sneltreinvaart. Nederland is geen Europese deelstaat. Nederland kan het heel goed zelf.