In de Tweede Kamer worden wekelijks debatten aangevraagd door de verschillende partijen. Lang niet al die debatten worden ook gevoerd. Wil de regeringscoalitie namelijk geen debat, dan komt dat er ook niet. BVNL vindt dit onterecht.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de omgangsvormen in de Kamer. Olaf Ephraim wijst daarbij op de toch wel vreemde manier van communiceren en debatteren die tegenwoordig meer schering dan inslag lijkt. Ephraim: “Het is opvallend hoe lang plenaire debatten uitlopen, hoewel de spreektijd beperkt is. Interrupties beginnen met een lange inleiding om het eigen idee voor het voetlicht te brengen waardoor debatten, en trouwens ook de Regeling van Werkzaamheden en Stemverklaringen, enorm tijdrovend kunnen zijn. Laten we daarmee stoppen. Kort, bondig en to the point dienen de uitgangspunten te zijn.”
Kil machtsbesef
Naast het aankaarten van de manier waarop debatten in de Tweede Kamer regelmatig worden aangevlogen, diende BVNL, samen met Pieter Omtzigt, een motie in voor het laten doorgaan van debatten aangevraagd door de oppositie. Ook als de coalitie daar geen heil in ziet. “Inclusiviteit, gelijke behandeling, verbinding: mooie, maar lege woorden, als men eigen collega’s laat stikken uit kil machtsbesef”, aldus Ephraim.
Het zijn namelijk niet de minste debatten die worden geblokkeerd. Zo werd gisteren, dinsdag 8 maart, nog een debatverzoek nav het bericht dat CDA-leider Wopke Hoekstra het regeerakkoord wil openbreken ivm de oorlog in Oekraïne, tegengehouden door de coalitie. En wat te denken van het debat over de zeer kwalijke beïnvloeding van het OMT door het kabinet, op 15 februari jl.? Ook die aanvraag werd geblokkeerd.
De oppositie verdient het om zich uit te kunnen spreken en om gehoord te worden. En de coalitie dient daarnaar te luisteren. Dat is hoe het werkt in een democratie. Althans, hoe het zou moeten werken. Tegengeluid is ook geluid. Wij willen ons niet langer de mond laten snoeren.