Dinsdag 18 en woensdag 19 januari debatteerde de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. Hoewel BVNL zich constructief opstelt en Rutte IV niet bij voorbaat al wil afschrijven, maken wij ons ernstige zorgen over de voorgenomen koers van de coalitie. Wybren van Haga uitte dan ook felle kritiek.
Miljarden naar stikstof en klimaat, gepensioneerden die op een houtje moeten bijten, een wanstaltig hoog oplopende staatsschuld en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De plannen van de nieuwe coalitie en – vooral – de gevolgen daarvan schetsen een deprimerend beeld voor de toekomst van Nederland. Wat BVNL betreft is de Nederlandse kiezer flink bedrogen. Waar in september nog een, weliswaar marginale, stijging van de koopkracht werd beloofd, blijkt nu al dat we er allemaal op achteruit gaan. Het gemiddelde huishouden moet per maand 40 euro meer ophoesten aan vaste uitgaven en veel mensen moeten zelfs nog een stuk dieper in de buidel tasten om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En dan zijn de peperdure plannen van het nieuwe kabinet in die koopkrachtdaling nog niet eens meegenomen. BVNL vindt het schandalig: het kabinet rekent zich rijk, koopt op de pof en laat de burger voor de rekening opdraaien.
Failliet Nederland
De staat als waterhoofd van de samenleving, was de omschrijving van Wybren van Haga in het debat. “Het MKB was altijd de motor van de economie. De ruggengraat van de samenleving. Met Rutte IV is dat voorgoed voorbij. Maar er worden wel 100.000 nieuwe banen voor ambtenaren gecreëerd. De staatsschuld gaat volgens het CPB naar een hallucinante 90 procent. Wat als de rente straks stijgt naar misschien wel 5 procent? Hoe gaat het kabinet dat uitleggen aan onze kinderen, die wij met een failliet Nederland opschepen? Waarom wordt er gesproken over een Europees leger en het inzetten van crisiswetgeving voor het klimaat? Dit stond in geen enkel verkiezingsprogramma en hier heeft Nederland dus niet voor gestemd. Het is een staatsgreep nieuwe stijl. De machthebbers kiezen hun eigen pad, losgezongen van hun beloftes aan de kiezers.”
De dood of de gladiolen
BVNL verbaast zich verder over de benoemingen van bepaalde mensen op ministerposten. “Wat hebben we aan een minister van Defensie die het verschil niet weet tussen een sergeant en majoor?” Vraagt Van Haga zich af. “Waarom krijgt diplomaat Sigrid Kaag de sleutel van de staatskas en sturen we financiële man Hoekstra voortaan de wereld rond?” BVNL pleit voor een zakenkabinet, met de juiste mensen, met de juiste kennis en expertise, op de juiste plek. Dát is in het échte belang van Nederland. Of sommige mensen die nu op de ministersposten zitten dat belang kunnen dienen, daarover hebben wij dan ook ernstige twijfels. De dood of de gladiolen lijkt het credo. BVNL denkt dat Nederland, in deze toch al moeilijke tijd, beter verdient. De komende tijd zal BVNL het nieuwe kabinet kritisch blijven volgen en zich blijven verzetten tegen onrealistisch beleid en ondemocratische plannen.
Van Haga diende bij dit debat verschillende moties in: het verminderen van de regeldruk voor ondernemers, het toetsen van de investeringen voor het klimaat en transitiefonds en het stikstoffonds op doelmatigheid doeltreffendheid, het deels bestemmen van het klimaat- en transitiefonds voor huishoudens en het MKB en het ontschotten van het stikstoffonds. Alleen de eerste motie werd aangenomen.