Deze week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een limiet van €3000,- op betalingen met contant geld. Deze maatregel moet het witwassen van geld door criminelen tegengaan. BVNL vindt dit een symbolische maatregel, die bovendien nadelig is voor veel ondernemers. Contant geld is een wettig betaalmiddel en BVNL wijst op de schade voor de economie die deze limiet zal veroorzaken.
De limiet op betalingen met contact geld is onderdeel van de Wet voorkoming Witwassen en Financieren Terrorisme (Wwft), die ondermijnende criminaliteit moet bestrijden. Ook BVNL wil dat misdaad hard wordt aangepakt. Maar door een limiet op contant geld worden geen grote criminelen, maar vooral kleine ondernemers in de wielen gereden. Veel MKB’ers houden een voorraad contant geld in kas en moeten regelmatig aankopen doen voor hun bedrijven, die zij contant afrekenen. Bovendien wordt zakendoen in het buitenland moeilijker door deze limiet, aangezien er in sommige landen nog steeds overwegend met cash wordt betaald. Daarnaast zorgt een limiet voor nog meer regeldruk en administratielast, waar ondernemers nu al in omkomen en zorgt het voor een nog verdere verslechtering van ons vestigingsklimaat, waardoor bedrijven niet meer in Nederland willen opereren en waardevolle ondernemers hun ondernemingen verplaatsen naar het buitenland en hun kennis, kunde en kapitaal met zich meenemen.
Coalitiepartijen PVV, BBB en NSC vroegen om een verhoging van de limiet naar €10.000,- euro, maar daar stak de VVD een stokje voor. Het is de zoveelste anti-ondernemersmaatregel die de VVD omarmt en daarmee dus ook de zoveelste verbroken belofte aan de kiezer. BVNL verzette zich in de Tweede Kamer altijd tegen een limiet op contante betalingen en diende ook moties in voor het garanderen van contant geld als wettig betaalmiddel en voor het evalueren van de Wwft op effectiviteit en doelmatigheid. Deze moties werden aangenomen.
BVNL wijst erop dat deze maatregel opnieuw een Brussels decreet is waar Nederland zich aan conformeert en de Wwft een bureaucratisch gedrocht, dat miljoenen aan belastinggeld kost voor de uitvoering ervan en van onschuldige burgers en ondernemers potentiële verdachten maakt.
Wybren van Haga: “Het kan niet zo zijn dat we niet meer zelf kunnen bepalen wat wij met ons eigen geld doen. Witwassen en terrorismefinanciering gebeurt helemaal niet op grote schaal op deze manier. Het is volslagen onzin om te denken dat we hiermee echte grote ondermijnende criminaliteit tegengaan. Hete enige dat we bereiken is dat ondernemers geen zaken meer kunnen doen. Dat is niet in het belang van onze economie en dus niet in het belang van Nederland.”
Vorig jaar was Wybren te gast bij Radar om over de Wwft te praten. Kijk de uitzending hier terug.