Het waarborgen van een degelijk pensioen is een kerntaak van een overheid die het welzijn van haar burgers serieus neemt. De Nederlandse pensioenregeling is ontoereikend en benadeelt veel mensen, die hebben bijgedragen aan de welvaart van ons land. “Daarom roept Belang van Nederland op tot een onmiddellijke verhoging van alle pensioenen met 24 procent, gebaseerd op de daadwerkelijke rendementen van pensioenfondsen”, zegt Henk Krol, die op plek 2 staat op de BVNL-kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
De realiteit van daadwerkelijke rendementen
De Nederlandse Bank (DNB) rapporteert dat pensioenfondsen de afgelopen tien jaar gemiddeld een rendement van 5,63 procent hebben behaald. Ondanks deze prestaties zijn pensioenen niet proportioneel gestegen. Dit ligt niet aan Europese richtlijnen, die in feite goed zijn opgesteld, maar aan de Nederlandse implementatie en regulering.
Een kwestie van eerlijkheid en rechtvaardigheid
Belang van Nederland ziet de voorgestelde verhoging van 24 procent niet als een onhaalbaar streven, maar als een logische en rechtvaardige stap. Het daadwerkelijke rendement van onze pensioenfondsen ondersteunt een dergelijke verhoging. “Wij pleiten daarom voor een directe aanpassing aan dit werkelijke rendement, in plaats van te blijven hangen in verouderde en oneerlijke modellen”, aldus Krol.
Knelpunten in nationale regelgeving
Het is de nationale regelgeving, en niet de Europese, die onze pensioenfondsen belemmert in hun potentieel. De regels van De Nederlandsche Bank omtrent investeringen zijn bijzonder restrictief en weerhouden de fondsen ervan om optimaal te presteren.
Krol: “Belang van Nederland is voor een eerlijke en rechtvaardige beslissing. In lijn met onze kernwaarden van eenvoud, ambitie en verantwoordelijkheid, verlangt Belang van Nederland dat pensioenen direct met 24 procent verhoogd worden. Het is hoog tijd dat we kiezen voor beleid dat echt in het belang is van alle Nederlanders en daarover moet een wij een open en eerlijke dialoog voeren. Zo werken we gezamenlijk aan een toekomst waarin onze ouderen de waardigheid en financiële zekerheid krijgen die zij verdienen. Het is tijd voor verandering en die verandering begint nu.”