BVNL vraagt om opheldering over de rol van Frans Timmermans, de lijsttrekker van het linkse blok PvdA-GroenLinks, bij de vrijlating van de Venezolaanse drugsbaron Hugo Carvajal. In 2014 besloot Timmermans, toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken, Carvajal vrij te laten op Aruba, waar de drugsbaron drie dagen in de gevangenis had gezeten. Maar waarom?
Most Wanted
Vorige maand leverde Spanje drugsbaron Hugo Carvajal uit aan de Verenigde Staten. Washington joeg al ruim tien jaar op de drugsbaron, die bovenaan de ‘Most Wanted’ lijst stond. Carvajal is voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela en het brein achter de omwenteling van de Bolivariaanse Republiek tot narcostaat. Samen met zijn collega-generaals van het Cártel de los Soles organiseerde hij met goedkeuring van Hugo Chávez en later Nicolás Maduro de territoria, de ladingen, de markten en de logistiek van drugshandeloperaties. Carvajal was de schakel tussen Cártel de los Soles en de FARC, waarmee hij een deal sloot die de doorvoer van drugs over de westelijke grens van Venezuela vergemakkelijkte.
“Waarom besloot premierkandidaat Timmermans plotseling om Carvajal vrij te laten?” vraagt BVNL-lijsttrekker Wybren van Haga zich af. “Dit lakse optreden belooft weinig goeds als Timmermans het onverhoopt voor het zeggen krijgt. Een heus doemscenario voor het bestrijden van de zware criminaliteit.”
De Verenigde Staten, de DEA, Peter Blanken, hoofdofficier van Justitie op Aruba en de Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch, reageerden destijds verbijsterd en woedend. Hoofdofficier Blanken noemde het besluit van minister Timmermans ‘een novum’. “Laat het duidelijk zijn dat deze beslissingen door Nederland zijn genomen. Het is vervelend dat Aruba hierop wordt aangekeken. Wij willen door Amerika niet als een onbetrouwbare partner worden gezien.”
Commerciële belangen boven veiligheid
Speculaties dat Frans Timmermans, als minister van Buitenlandse Zaken, de status van diplomatieke onschendbaarheid heeft gegeven aan Carvajal onder druk van Venezuela, werden door een woordvoerder BuZa ontkracht: “Het onderzoek dat is verricht naar de heer Carvajal is zuiver van juridische aard geweest. Het onderzoek kende geen enkele politieke, dan wel economische drijfveer.”
Tot op de dag van vandaag weet niemand waarom Timmermans tot zijn besluit kwam. “Één van de redenen zou van economische aard kunnen zijn. Het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards had een contract getekend met Venezuela om twaalf patrouilleboten te bouwen in Santiago de Cuba voor 600 miljoen dollar, naast andere commerciële overeenkomsten. Maar commerciële belangen mogen nooit boven het belang van veiligheid en het bestrijden van zware criminaliteit gaan”, aldus Van Haga, BVNL stelt daarom Kamervragen om opheldering te krijgen over het handelen van Timmermans destijds.
Kamervragen van BVNL aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken over de rol van Frans Timmermans bij vrijlating Venezolaanse drugsbaron Hugo Carvajal:
1) Bent u bekend met het feit dat Frans Timmermans, toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken, Carvajal op 28 juli 2014 op Aruba, waar de drugsbaron drie dagen in de gevangenis had gezeten, vrijliet?
2) Bent u bekend met het feit dat de Verenigde Staten, de DEA, Peter Blanken, hoofdofficier van Justitie op Aruba en de Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch, destijds verbijsterd en woedend reageerden? En dat Hoofdofficier Blanken het besluit van minister Timmermans ‘een novum’ noemde en het volgende stelde: “Laat het duidelijk zijn dat deze beslissingen door Nederland zijn genomen. Het is vervelend dat Aruba hierop wordt aangekeken. Wij willen door Amerika niet als een onbetrouwbare partner worden gezien.”
3) Deelt u de mening dat drugsbaronnen en zware criminaliteit bestreden dienen te worden? Zo ja, hoe duidt u het lakse optreden destijds van Timmermans en deelt u de mening dat dit weinig goeds belooft als Timmermans het onverhoopt voor het zeggen krijgt? Graag een gedetailleerd antwoord.
4) Heeft u de bereidheid om te onderzoeken waarom Timmermans, die nu premierkandidaat is, op eigen houtje plotseling besloot Carvajal vrij te laten? Graag een gedetailleerd antwoord, waarbij u ook aangeeft of u de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken hierbij onderzoekt.