Als boerin met aardbevingsschade is BVNL’er Henny Klooster dubbel gedupeerd. Tijdens het boerenprotest deed ze haar emotionele verhaal.
Tienduizenden mensen hoorden hoe de nummer 10 op de kandidatenlijst van BVNL in Groningen haar verhaal deed. Na afloop hoorde Henny dat meerdere mensen tot tranen toe geroerd waren.
Autorijden in het gaswinningsgebied
Als tiener leerde Henny autorijden met haar vader op de weg naar een gaslocatie aan het einde van straat. “Wij wisten toen nog niet dat datgene waar de Nederlandse economie en welvaart groot mee is geworden, zoveel schade en ellende en verdriet zou toebrengen”, vertelde Henny. Inmiddels woont ze bij melkveehouder Henk, die al sinds 2014 schade heeft aan zijn boerderij in Groningen. De boerderij heeft een verhoogd risico P50, dat houdt in dat het bedrijf instort met een beving van 5.
Vijftig schade-experts
Er zijn vijftig schade-experts over de vloer geweest, maar er was geen oplossing. Een bedrag van 93.000 euro is toegezegd maar niet uitbetaald en de NAM weet van niks. De boerderij van Henk en Henny is nog steeds gestut. Het versterken van de boerderij betekende dat de boerderij geen milieuvergunning meer kon krijgen, waardoor het bedrijf bijna tien jaar stil kwam te liggen. Er was geen perspectief, aldus Henny. “Henk was de wanhoop nabij. Soms vroeg ik me af als hij naar het land ging om de koeien te melken achter het spoor, of hij nog wel terug kwam.”
Bij het vertellen van deze verschrikkelijke anekdote werd instemmend geknikt in het publiek. Alsof de ellende maar al te herkenbaar was.
De behandeling is pas echt schokkend
De behandeling door de regering vindt Henny pas echt schokkend. “Geld is nooit een bezwaar, tenzij het over Groningen gaat. De armste provincie heeft gezorgd voor de grootste rijkdom, maar als puntje bij paaltje komt, staan wij onderaan.” Bij de onthulling van het rapport vond Henny het schrijnend om te zien hoeveel Groningers nog steeds in onzekerheid verkeren. Het ergste vindt ze dat het kabinet het nooit serieus heeft genomen. “De Groningers zijn bewust jarenlang besodemieterd door het schorremorrie in Den Haag”, concludeerde Henny zaterdag.
Waarom mochten Groningers niet profiteren?
Inmiddels is er perspectief, dankzij heel veel media-aandacht en de goede mensen gevonden te hebben. Maar dat het zoveel moeite kostte, snapt Henny nog steeds niet. “In Saoedi-Arabië profiteren mensen mee van de opbrengst van de olie.” Waarom mogen we dat in Groningen niet?
Henny verwacht ook niet dat de situatie onder Rutte-IV anders wordt, maar haar vechtlust wordt er niet minder van. “Ik ben bang dat er weinig zal veranderen. Maar we moeten blijven vechten voor de erkenning en compensatie die we verdienen.”
Henny Klooster is verkiesbaar voor een plek in de Provinciale Staten van Groningen. Woon je in de provincie? Steun Henny, en kies op de nummer 10 van lijst 15.Â