Wybren van Haga: “De euro is gebouwd op valse beloftes, laat Nederland zich hier maar over uitspreken.”
Er is niets terechtgekomen van alle beloftes over de euro. We bevinden ons in roerige tijden, die vragen om een monetaire heroverweging. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de euro. BVNL vindt dat in het gesprek daarover de stem van de Nederlanders zelf luid en duidelijk moet klinken. ‘Hoog tijd voor een referendum.’
De euro zou zo hard zijn als de Duitse Mark, de ECB zou de Bundesbank doen verbleken qua strenge controle, er was een stabiliteitspact zodat de deelnemende economieën zouden convergeren en elk land moest zijn eigen broek ophouden, want bail outs waren uit den boze. Ieder land moest zijn eigen staatsschuld beheren en beheersen. “Elke Nederlander zou twee weken salaris winnen dankzij de euro. Van al deze prachtige voornemens is geen enkele waarheid geworden. De euro was en is een instrument voor verdere Europese integratie”, zegt BVNL-voorman Wybren van Haga.
Desastreuze gevolgen
BVNL wil dat Nederlanders zelf kunnen beslissen over de toekomst van ons land in de eurozone. “De steeds verdergaande overdracht van soevereiniteit is tenslotte een zaak waar de burgers zelf over zouden moeten kunnen beslissen”, zegt Van Haga die benadrukt dat een muntunie bovendien niet noodzakelijk is voor een gemeenschappelijke markt. “En inmiddels houden wij vooral andere economieën overeind, terwijl die van onszelf aan alle kanten onder druk staat.” Wat is de toekomst van de euro? Wordt het schuldenprobleem eindelijk echt opgelost, of zien wij ons gesteld voor een langdurig hoge inflatie, die Zuid-Europese schulden doet verdampen, maar ook onze pensioenen, spaartegoeden en welvaart? Worden de schulden hervormd in een moratorium? Gaan alle landen hun schulden delen, met alle desastreuze gevolgen van dien? “Of valt de euro uit elkaar? BVNL is bang dat de laatste twee scenario’s het meest waarschijnlijk zijn. De burger heeft recht op inspraak over deze kwestie, die ons allemaal zal raken. Het is tenslotte het belang van Nederland dat hierdoor op het spel staat”, besluit Van Haga.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Kaag (Financiën) over de toekomst van de euro.