Dat wordt op een houtje bijten – inflatie blijft stijgen, koopkracht duikelt

Hoorden we lange tijd dat het, ondanks de coronacrisis, goed ging met de Nederlandse economie, inmiddels krijgt het economisch nieuws een steeds zorgwekkender toon. De inflatie is in decennia niet zo hoog geweest. BVNL vreest grote financiële moeilijkheden voor heel veel Nederlanders. En het is voor velen nu al niet makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Met de gebakken peren
Afgelopen maand liep de inflatie in Nederland volgens het CBS op naar ongekende hoogten: 6,4 procent. Volgens de Europese meetmethode is de Nederlandse inflatie zelfs nog hoger: 7,6 procent. Dat is het hoogste percentage dat we in bijna 40 jaar hebben gezien. Dat betekent dat u fors meer bent gaan betalen om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. De grootste oorzaak van deze stijging van de inflatie zijn de exploderende energieprijzen. Aan de pomp betaalt u significant meer, net als voor gas en licht. En ook de dagelijkse boodschappen slaan een groter gat in de burgerlijke portemonnee. Waar aanvankelijk nog werd gedacht dat deze ontwikkeling tijdelijk zou zijn, blijkt nu toch dat de prijzen waarschijnlijk blijven stijgen. BVNL maakt zich hier zorgen over en waarschuwt bovendien al lange tijd voor de desastreuze, economische gevolgen van het coronabeleid en de onnodig snelle energietransitie. En nu onze voorspellingen inderdaad waarheid lijken te worden, zitten we met de gebakken, peperdure, peren.

Iedereen erop achteruit
Het nieuwe kabinet stelde Nederland nog maar enkele weken geleden een – weliswaar minieme – koopkrachtstijging in het vooruitzicht, maar inmiddels blijkt al dat iedereen er alleen maar op achteruit gaat. Samen met de tientallen miljarden die Rutte IV wil uitgeven zonder enige dekking, is dit een recept voor een financieel fiasco waar de Nederlandse burger hard door geraakt zal worden. Als de prijzen op deze manier blijven doorstijgen, zitten we straks met z’n allen op een houtje te bijten, omdat we het brood op de plank simpelweg niet meer kunnen betalen. Sterker nog, straks hebt u niet alleen geen brood op de plank, maar ook geen dak boven uw hoofd. ING kwam onlangs naar buiten met het nieuws dat zij vrezen dat vele mensen door de hoge inflatie straks hun hypotheken niet meer kunnen betalen. De bank zet alvast geld opzij om dat scenario te kunnen ondervangen. Een alarmerend teken aan de wand dat we ons economisch schrap moeten gaan zetten.

Werkende armen
De beloofde compensatie in de energiekosten en de minimale loonstijgingen gaan geen zoden aan de dijk zitten in een situatie die dusdanig extreem is. BVNL vreest voor steeds meer werkende armen, ZZP-ers en kleine middenstanders die zo meteen overspoeld zullen worden door de snel oplopende kosten en daardoor financieel zullen verdrinken. Het water staat vele mensen in Nederland, ondernemers, ouderen, gezinnen met lagere inkomens, tenslotte nu al aan de lippen. BVNL wil dat Nederland en de EU alle coronamaatregelen direct afschaffen, zodat we weer normale economische verhoudingen krijgen. Daarnaast zou het kabinet tijdelijk de BTW op energie moeten verlagen van 21 procent naar 6 procent en het hoge BTW-tarief een jaar van 21 procent naar 18 procent. De accijnzen op benzine en tabak moeten per direct met 20 procent omlaag. En het ongebreideld bijdrukken van geld moet stoppen. De hardwerkende Nederlander betaalt zich al sinds jaar en dag blauw voor het leven en het geld klotst bij de meesten geenszins tegen de plinten. Deze mensen mogen niet de dupe worden van falend financieel beleid van een kabinet dat zich rijk rekent en op de pof geld uitgeeft aan ondoordachte energietransities en andere politiek correcte plannen, die vooral veel kosten en niks opleveren.

En eigenlijk is de oplossing simpel. Tenslotte wordt het ook al maandenlang van de Nederlander zelf gevraagd: trek de boekriem aan, spaar en ga slim met je geld om. Het kabinet zou de hand in eigen boezem moeten steken en haar eigen advies ter harte moeten nemen. Tenslotte is de overheid veel te omvangrijk. Dus daar mag best – heel wat – af. BVNL vindt dat alles op alles gezet moet worden om te redden wat er te redden valt. Eigenlijk zijn we al te laat, maar laten we Nederland dan in ieder geval behoeden voor collectieve armoede en alle dramatische maatschappelijke gevolgen van dien. De afgelopen jaren hebben u tenslotte al – op meerdere fronten – genoeg gekost.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.