Waarom ik kandidaat ben:
Hoofdpijndossier: Overheidsautomatisering. Laten we de controle over aan goed bedoelde amateurs of kiezen we een keer een professional!
Biografie
De toeslagenaffaire met ‘de computer zegt’, de chaos bij de belastingdienst, omgevingswet, de rechterlijke macht en het financieel uit de bocht vliegen van talloze overheidsprojecten ontstemt mij. Maakt mij zelfs furieus. Je vraagt je af wie ‘aan het stuur’ zit? De leden van Tweede Kamer in ieder geval niet. Daar viert amateurisme de boventoon. ‘LTS zwakstroom en drie danslessen’ levert al snel de titel ‘it-politicus van het jaar’ op.
De Nederlandse overheid geeft miljarden uit aan het automatiseren met een bedroevende ‘trackrecord’. De kranten staan er regelmatig bol van. IT-bedrijven hebben vrij spel om de overheid over de tafel te trekken. De overheid betaalt wel want de politici letten toch niet op. Te complex, niet sexy en niet goed voor je politieke carriere. Terwijl veel crisissen ontstaan door de toepassing van dezelfde automatisering. De modellen waarop de overheid stuurt is automatisering. Het Aerius model van het RIVM – de basis voor alle ellende in het stikstofdossier - is automatisering. In de IT-wereld noemt men dit ‘Garbage-in-Garbage-out’. De omgevingswet is al meerdere malen uitgesteld om het computer systeem dat deze hele operatie in goede banen moet leiden nog steeds niet verder komt dan de startblokken. De ambities zijn inmiddels tot zo’n bedroevend laag niveau terug geschaald om de imagoschade van verantwoordelijke minister Hugo de Jonge te beperken.
Ik kan deze bio vullen met ‘over de balk’ projecten. Huizenhoge ambities van politici die geen benul hebben wat de consequenties zijn van hun ‘oplossingen’. Niet geremd door enige vakkennis noem ik dat. Niemand in de Tweede Kamer die een weerwoord geeft naar collega’s of de regering als de plannen kant nog wal raken.
Mijn naam is ir. Roel Westhoff (64), afkomstig uit Zuid-Limburg. Opgeleid als bouwkundige op de Technisch Universiteit Eindhoven en afgestudeerd als bedrijfsinformaticus aan de Universiteit Twente. Ondernemer en entrepeneur. Bijna 15 jaar een ingenieursbureau voor staal en betonconstructies en nu 30 jaar een softwarebedrijf. Het hele spectrum van de IT gezien van het bouwen van computers, aanleggen van netwerken, servers tot de medeverantwoordelijkheid – als softwareontwikkelaar - voor Europese agri-food logisitieke systemen, consultancy. Projectleider bij multinationals. Buitenlandse ervaring.
Mijn handen jeuken maar bescheidenheid is gepast. Als lijstvuller op plek 38 is de kans dat ik word geroepen voor de functie kamerlid niet meer dan 0,000036% Of waren dat nou graden? (Jetten, D66)
Alle gekheid op een stokje.
Wanneer kiezen we in Nederland nu een keer mensen die verstand van zaken hebben in plaats van ‘tassendragers’ van de macht. Een militair op defensie in plaats van een vrouw (Ollengren, D66) die het verschil tussen kapitein en sergeant niet weet. Een minister van Financien (Kaag, D66) die daar ook affiniteit mee heeft of kunde. Bedroevend. En breek me de bek niet over Christiane van de Wal (VVD). Tijdens mijn vier jaar als statenlid in Limburg– verantwoordelijk voor de dossiers landbouw, natuur, mobiliteit, duurzaamheid (energietransitie) en de omgevingswet – waren haar ‘plannen’ kostbaar, onlogisch en zoals het er nu naar uitziet – onuitvoerbaar.
Waarom ben ik lid van Belang van Nederland en penningsmeester van het wetenschappelijk bureau Da Vinci? Omdat ik vind dat het geluid van BVNL vertegenwoordigd moet worden in de kamer.
Gezond verstand. Nederland als vangnet maar geen hangmat. Barmhartig maar ondertussen zelfredzaamheid ondersteunen. Oplossingsgericht zonder in de paniekmodus te springen.
De slogan ‘voorop en vooruit’ sluit goed aan bij de leden van BVNL. Een groot deel van de medekandidaten zijn mensen die in klei staan of hebben gestaan van het bedrijfsleven/werk. Politici tegen wil en dank. Geen omhoog gevallen ‘tassendragers’. Carrierepolitici. Mensen die niet – na het afronden van studie vakkenvullen – in de kamer terecht komen omdat ze ‘aantrekkingskracht’ hebben. Mediageniek zijn maar verder niets te melden hebben dan het herhalen van ‘holle frasen’. Gebrek hebben aan visie of moest je daar nou voor naar de oogarts.
Samen met het kernteam en alle vrijwilligers in Limburg gaan we er voor zorgen dat het geluid van BVNL in de kamer komt. Samen staan we sterk. Nederland verdient het.
ONZE MISSIE
BVNL is een economisch rechtse partij die de goede kanten van barmhartig kapitalisme omarmt. BVNL is klassiek liberaal en vecht voor de vrijheid van het individu. BVNL is tevens cultureel conservatief: wij willen ons mooie Nederland en de daarbij behorende unieke Nederlandse tradities en cultuur intact houden.